Educatieprogramma basisscholen – About Freedom

In opdracht van de Stichting Freedom You Pass On/About Freedom, hebben we voor de Doorgaande leerlijn Erfgoed van de Cultuurwinkel Breda een speciaal educatieprogramma geschreven voor basisschoolkinderen vanaf groep 7.

Het lesprogramma is opgebouwd volgens de About Freedom Tour die altijd de volgende elementen bevat:

  • Film(s) kijken
  • Keukentafel gesprekken
  • Taste of Freedom
  • Muziek

Om het cultureel en historisch besef van leerlingen te versterken is het programma uitgebreid zodat leerlingen in aanraking komen met cultureel erfgoed in de directe omgeving van de school. Het lesprogramma kan op elk gewenst moment in het jaar ingezet worden.

Voor de Doorgaande Leerlijn Erfgoed / About Freedom zijn de volgende leerdoelen opgesteld:

  • De leerlingen denken na over wat vrijheid betekent.
  • De leerlingen krijgen meer kennis van hun persoonlijke geschiedenis, in het perspectief van de geschiedenis van Nederland/Breda.
  • De leerlingen krijgen kennis over de Poolse bevrijders van Breda
    Kinderen krijgen het perspectief dat de behoefte aan vrijheid voor elke mens, waar ook ter wereld hetzelfde is

Het programma bestaat uit een uitgebreide docentenhandleiding, een digibord les en diverse bijlages die de lessen kunnen ondersteunen. Naast het lesprogramma is het ook nog mogelijk om een workshop te bestellen bij Ralph Geerts van Ravanello. Hij gaat samen met de kinderen een broodworkshop doen, waar de kinderen onder zijn begeleiding een van de vrijheidsbroden uit de About Freedom films zullen maken en na afloop ook samen zullen opeten. Daarnaast kan er ook een workshop geboekt worden met singer- en songwriter Ai Ming Oei, leadzangeres van Ming’s Pretty Heroes. Zij gaat samen met de leerlingen de Nederlandse bewerking van het het bekende lied “Imagine” van John Lennon instuderen.

Scholen kunnen het lesprogramma via De Cultuurwinkel Breda verkrijgen en in de toekomst zal het ook beschikbaar worden gesteld op de website van About Freedom.

De handleiding en de digibordles zijn door de vaste ontwerper van About Freedom vormgegeven: YURR Grafisch ontwerp.

Vaardigheden

, ,

Gepubliceerd op

2 december 2015