Op 31 juli 2017 is het 350 jaar geleden dat de Vrede van Breda gesloten is in de Grote Zaal van het Kasteel in Breda. De Vrede van Breda was het verdrag tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Engeland, Frankrijk en Denemarken en hiermee kwam een einde aan de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.

In opdracht van het Stadsarchief Breda/gemeente Breda en in samenwerking met YURR Grafisch Ontwerp en Stroom Events hebben we de productie op ons genomen voor de vervaardiging van een essaybundel waarin nationale en internationale  historici vanuit verschillende specialismen ingaan op de betekenis van de Vrede van Breda; voor de stad, maar vooral ook voor Nederland, Europa en de rest van de wereld. De bundel is vervaardigd om als inspiratie document te dienen voor de viering van 350 jaar Vrede van Breda.

De Vrede van Breda was een gedenkwaardig moment. Want wist je dat de vrede werd gevierd in Breda, maar ook elders in de Nederlanden? Vanaf het stadhuis klonk trompetgeschal. Uit fonteinen in de vorm van een Deense olifant, Hollandse leeuw, Franse lelies of Engelse rozen spoot wijn. Er werd een groot banket aangericht in Breda. Er was vuurwerk en gedenkpenningen werden geslagen.

Deense fontein in de vorm van een olifant

Afbeelding Rijksmuseum Amsterdam

De bundel zal uitgebracht worden in een beperkte oplage. Op dit moment ligt hij bij de drukker en de verwachting is dat de bundel half december 2015 klaar zal zijn!

Wordt vervolgd!

IMG_5900